Tehnologia de cultivare a porumbului Desszert

     Porumbul zaharat se cultiva numai prin semanat direct in camp. Pentru cultura porumbului zaharat se aleg terenuri cu textura mijlocie, fertile cu pH=7, plane, amenanjate pentru irigat, cu sursa de apa pe tot timpul anului. Premergatoare bune pentru cultura porumbului sunt: cartofi, solano-fructoasele, leguminoasele, cerealele paioase etc. Pregatirea terenului incepe din toamna, se curata terenul de resturile vegetale de la cultura anterioara, se afaneaza solul printr-o discuire, se executa nivelarea de exploatare.
     Fertilizarea de baza se efectueaza cu gunoi de grajd, dupa care se face o aratura la 28-30 cm.  Primavara, imediat dupa ce solul permite, se grapeaza si se mentine solul curat de burueni pana la semanat prin discuire. Daca cultura se iriga prin rigole, solul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm.
     In general cultura de porumb zaharat nu se erbicideaza deoarece intarzie dezvoltrea plantelor. Cultura de porumb se infiinteaza prin semanat, cand temperatura solului atinge 8-10░C si are tendinta de crestere (a doua jumatate a lunii Aprilie).
     Pentru esalonarea productiei se foloseste atat metoda semanaturilor succesive cat si soiuri si hibrizi cu perioada diferita de vegetatie.
     Tipurile de porumb zaharat Desszert 70 respectiv 73 se seamana in prima parte a lunii Aprilie. Dupa? care se seamana esalonat saptamanal in mijlocul lunii Aprilie Desszert R78 si Desszert 80. In perioada lunii Mai se seamana esalonat saptamanal Desszert R78 si Desszert 80.
     Desszert 80 se poate semana pana la inceputul lunii Julie. Porumbul zaharat Desszert necesita distanta de izolare de cel putin 50 m de la alte tipuri de porumb. Izolarea porumbului se poate efectua si prin semanarea in aceleasi timp a tipurilor, cu perioada de vegetatie diferita. Cele care au aceasi perioada de vegetatie se seamana esalonat cu diferente de 2 saptamani. Semanatul se face mecanizat dupa schema cu doua?randuri pe stratul inaltat, la distante de 76 cm intre randuri si la 25 cm intre plante pe rand. Se asigura o desime de circa 50-55 de mii de plante recoltabile la hectar. Adancimea de semanat este de 3-4 cm, norma de samanta utilizata fiind de 60-70 mii de samanta la hectar. In cazul semanarii mecanizate. Lucrarile de intretinere constau in: combaterea buruenilor, care se realizeaza in faza de 4-6 frunze a porumbului si in faza de rozeta a buruenilor.
     Culturile neerbicidate se vor intretine curate de burueni, prin prasile mecanice si 2-3 prasile manuale pe rand. Prima prasila mecanica si manuala se executa in cel mult 10-12 zile de la rasarire, cand se aplica si 40-80 kg/ha azot. Raritul porumbului este obligatoriu, daca nu s-a efectuat semanatul cu precizie.
     O atentie deosebita trebuie acordata udarii, prima udare se face cand porumbul are 10-15 cm inaltime. La inceput udatul se face la 2-3 saptamani, dar pe masura ce cultura avanseaza intervalul dintre doua udari se reduce treptat pana cand apa se administreaza o data pe saptamana. In medie, la fiecare udare se utilizeaza 500-750 m3 pe hectar. Recoltarea porumbului zaharat se face cand stiuletii ajung la faza maturitatii de consum (faza de lapte). In momentul recoltarii boabele trebuie sa aiba culoarea galben deschis. Perioada de recoltare dureaza din luna Julie pana toamna, la caderea brumelor. Recoltarea se face in 2-3 reprize datorita faptului ca nu toti stiuletii ajung in acelasi timp la maturitatea de consum. Se recolteaza manual dimineata, pentru a mentine prospetimea stiuletilor.
Porumb zaharat
Cultura porumbului zaharat Desszert

     Porumbul zaharat este unul dintre culturile cele mai apreciate, deoarece boabele acestuia contin o serie de substante hranitoare indisponibile organismului uman. Se cultiva pentru boabele sale in faza de lapte, cand acestea contin cele mai multe calitati gustative si cand substantele hranitoare sunt cel mai bine asimilate de organism.
     Gustul si consistenta boabelor depind de continutul glucidelor solubile, cu cat acestea predomina, cu atat porumbul zaharat este mai gustos. Pe masura ce porumbul zaharat avanseaza spre maturitate fiziologica, creste continutul de amidon, invelisul boabelor devine tare si calitatile gustative se reduc, motiv pentru care nu se recomanda sa se intarzie cu recoltarea acestuia.
     Germinatia semintelor si rasarirea plantelor se petrec intr-un timp cu atat mai scurt, cu cat temperatura se apropie de cea optima:
- la temperatura de 10-20░C, plantele rasar dupa 13-15 zile,
- la temperatura de 15-18░C rasar dupa 8-10 zile,
- la temperatura de 21░C rasar dup─? 5-6 zile.
     Daca dupa rasarire temperatura scade sub 4,5░C cresterea inceteaza iar brumele usoare distrug plantele, la -4░C se distruge intreaga planta. Pentru o buna dezvoltare a culturii temperatura medie a lunii Mai trebuie sa fie peste 13░C iar a lunilor de vara intre 18-24░C. Cerintele de umiditate al porumbului sunt medii sau chiar mici, dar raspunde foarte bine la irigare.
Porumbul rezista foarte bine la seceta, mai ales in prima parte a perioadei de vegetatie, datorita? sistemului radicular puternic dezvoltat.

BlondyRomania_porumb_zaharat1 BlondyRomania_porumb_zaharat2 BlondyRomania_porumb_zaharat3
Descarca oferta de pret 2014
Blondy Romania. Toate drepturile rezervate.

Informatii despre magazin

Blondy Romania, 540390 Tg-Mures, Romania str. Budiului nr. 68
Sunati-ne acum: +40 265 268.619
E-mail: office@blondyromania.ro
PRODUSE   |   CATALOAGE   |   FERMA   |   GALERIE   |   CONTACT   |   ON-LINE SHOP / FITOFARMACIE